Ekstremsport

Ekstremsport er aktiviteter der fart og spenning står i fokus. Ekstremsport kan utøves både på land, i vannet og i luften. Ekstremsport kjennetegnes av at utøverne utsetter seg for en reell risiko. De tøyer fysiske grenser, og må ofte eksponere seg selv for objektive farer, d.v.s. situasjoner der man har liten kontroll. Denne risikoen fører til at man produserer mer adrenalin, og utøverne får nærmeste en kick. Det finnes mer enn 500 000 ekstremsportutøvere i verden, og det arrangeres mange konkurranser og samlinger, blant annet Ekstremsportveko på Voss, Dew Tour og X-Games.

Mange idretter kan helt eller delvis karakteriseres som ekstremsport, blant annet skateboard, freestyle, downhill, freeride, slopestyle, BASE-hopping, fallskjermhopping, alpint, fjellklatring, terrengsykling, parkour, rafting, elvekajakk, juving, dykking, grottedykking, isklatring, motocross, terrengsykling, wakeboard, hanggliding og kiting. Hva man definerer som ekstremsport, avhenger av hvordan man vurderer begrepet.

Ekstremsport har blitt veldig populært, og utøves av alle typer folk. Ekstremsport har også blitt populært på TV, og de store arrangementene får god pressedekning. Dette bidrar igjen til at interessen for ekstremsport vokser. Selv om mange konkurrerer innen ekstremsport, handler aktivitetene først og fremst om å utfordre seg selv. Man utsetter seg for skumle situasjoner der man føler at man har liten kontroll. Dette krever mot. Når man likevel våger å gjøre aktiviteten, og opplever at man mestrer redselen, får man en god følelse etterpå. Denne følelsen driver mange. Ekstremsport er ikke for alle. Man må ha relativt god helse for å drive med disse aktivitetene. Samtidig har ekstremsport blitt stadig mer utbredt, og er ikke lenger en idrett bare for noen få adrenalinsøkere.

admin